Aan welke regels moet een VvE (een Vereniging van Eigenaars) zich houden en hoe komt u dat te weten? Een appartement (eigenlijk: appartementsrecht) ontstaat door een gebouw met een splitsingsakte op te delen in kadastrale eenheden. In die splitsingsakte wordt ook de Vereniging van Eigenaars opgericht en wordt een reglement genoemd waarin de regels voor die specifieke VvE zijn omschreven. Het kan bovendien zo zijn dat in de splitsingsakte af wordt geweken van wat er in het Reglement van Splitsing is opgenomen. Dat is zeer gebruikelijk.
Om dus echt te weten aan welke regels een VvE van een bepaald gebouw zich moet houden, moet u zowel de splitsingsakte van dat gebouw opvragen (bijvoorbeeld bij ons, bij Vinck Makelaardij) en het daarin genoemde reglement in handen krijgen.
De reglementen die bestaan en van toepassing kunnen zijn staan hieronder genoemd (bij klikken opent een PDF in een nieuw venster):
- splitsingsreglement 1972
- splitsingsreglement 1973
- splitsingsreglement 1983
- splitsingsreglement 1992
- splitsingsreglement 2006
Naast het Reglement van Splitsing kan een Vereniging van Eigenaars beschikken over een Huishoudelijk Reglement. Daarin worden zaken geregeld waar het splitsingsreglement niet in voorziet. Bijvoorbeeld: in het splitsingsreglement staat altijd opgenomen dat je als bewoner geen overlast mag veroorzaken. In een Huishoudelijk Reglement kan vervolgens bepaald zijn dat het niet is toegestaan om na 21:00 uur of op zondagen te boren of te kloppen. Tegenwoordig is het ook gewoonte dat VvE's in hun HR vastleggen dat 'short stay', zoals dat bijvoorbeeld via AirBnB gebeurd, niet valt onder de bestemming 'wonen' en daardoor niet is toegestaan.
Het Huishoudelijk Reglement wordt vastgesteld in een vergadering van de VvE. Als een HR wordt goedgekeurd staat op het HR in welke vergadering dat geweest is.
Kortom: voor een compleet overzicht van het 'hoe en wat' binnen de VvE van het complex waar u woont of wilt wonen heeft u de splitsingsakte, het splitsingsreglement en het Huishoudelijk Reglement nodig. Als u Vinck Makelaardij inschakelt als aankoopmakelaar heeft u hier natuurlijk geen omkijken naar - dan zoeken wij alles netjes voor u uit!